#47 Jaarkaart

Dag mooie man, morgen vier je je eerste verjaardag. Alvast gefeliciteerd! We hebben dit jaar wel nodig gehad om een echt gezin te worden. Twee vrije vogels die opeens een rijtjeshuisrelatie krijgen en een eenheid moeten gaan vormen én toch authentiek moeten zien te blijven én een eigen stroom blijven volgen. Dat gaat blijkbaar niet van het ene op het andere moment. Ik geloof dat we de family spirit nu te pakken hebben. Het is te meten. Sinds vandaag hebben we namelijk een jaarkaart. Een jaarkaart van de Orchideeënhoeve.

We zijn nu een jaarkaartgezin! Kunnen we onbeperkt op zondag naar het Amazone regenwoud en de Lori’s voeren in de Lorituin. Je keek vanmiddag je ogen uit. Had je gezien dat Grote Broer op zijn hoofd werd gepoept? En papa daarna ook? Ome Jan moest stiekem heel hard lachen. En Grote Broer later ook wel. Papa en mama hebben verschrikkelijk genoten van vandaag en staan daarom niet voor niets veel te vrolijk op de pasfoto op onze jaarkaart compleet met cadeaumagneet en welkomstenveloppe met kortingsbonnen. Officieel ben je hier al eerder geweest. Op de dag dat papa met mama trouwde, vierden we het hier. Toen zat je al zo’n vijf maanden in mama’s buik. Zie foto’s in je plakboek.

Ik hoop dat je je eerste verjaardagscadeau mooi vindt. Ome Jan heeft ‘m zelf getimmerd en in de rugleuning je naam gebeiteld. Je eigen troon! Morgen mag je je loopfiets uitpakken. Maar dat is nog een verrassing. Papa en mama gaan zo meteen voor het eerst de huiskamer voor je versieren. Aan de gelukzaligheid die hierbij vrij komt is het gezinsgevoel meetbaar. Typisch dat papa dit op de dag voor je eerste verjaardag zo sterk kan voelen. Dat komt denk ik omdat Ome Jan vandaag op bezoek was. Hij is een rasechte familieman en is met zijn gezinnetje de belichaming van het rijke familieleven. Hij moet morgen gewoon werken dus kan niet op je echte verjaardag zijn. Maar voor een familiemens als papa’s broer is het missen van de eerste verjaardag van zijn neefje absoluut ondenkbaar. Dat doet pijn in het grote familiehart. Daarom kwam de club van Ome Jan een dagje eerder. Kijk, dit bedoel ik. Hij stuurt ons nu al de foto door waar we met z’n allen op staan in de zwevende bloementuin en de vlinder vallei. Papa zal ze doorsturen naar Ome Geert in Dubai. Die zijn op vakantie. Leuk om even een foto’tje te versturen in de familie app. Dat is ook iets wat papa opeens wél kan waarderen. De familie app. Een groepsapp met als titel de achternaam van de familie en dan een verkleinwoordje erachter en een familiekiekje als profielfoto waar de buitenste rij maar half op staat. De foto die ik je gisteren liet zien van je neefje die voor het eerst in het vliegtuig zat. Familieapp. Oja, en nog iets. Papa kijkt enorm uit naar het familieweekend in Groenlo over twee weken. Dat is ook een nieuw fenomeen voor papa… Zin in een familieweekend.

IMG_8836

Morgen komen je grootouders. Op de dag zelf. Ik weet het, maandag is geen handige dag om een verjaardag te vieren. Iedereen moet werken, maar dat is prima. Alle aandacht voor de opa’s en oma’s. Mama wil op de dag zelf. Dat schijnt traditie te zijn in Indonesië. Daar brengt het ongeluk als je het eerder viert dan je geboortedag. Bijgeloof. Papa en mama vinden het vooral gewoon bijzonder om het te vieren op de dag dat je ter wereld kwam. Dat zal papa nooit vergeten. In dat opblaasbad in de blauwe kamer van het ziekenhuis in Hoogeveen. Toen was papa even bang dat je uit mijn handen glibberde. Een rondje om de zon later moet ik oppassen dat je niet uit de kinderstoel duikelt of van de trap. En nee, het vloog niet voorbij. En toch, wat ging het snel. Maar ja, wat ben ik blij dat ik dit jaar huispapa was. Tientallen middagslaapjes samen met jou kon doen. Elk stapje en groeimomentje live heb meegemaakt. Onbetaalbaar.

Veel plezier morgen! We hebben toch zo’n fototaart besteld en we openen de dag met het liedje Happy Birthday van Stevie Wonder uit 1981. Kleine familietraditie.

 

220px-Happy_Birthday_Single_7_

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s